Eating in front of a mirror makes meals taste better, say scientists / Їсти перед дзеркалом смачніше

Eating in front of a mirror makes meals taste better, a new study suggests.

Previous studies have found that people rate the food as more flavorsome and, eat bigger portions when they dine with company, a phenomenon known as ‘the social facilitation of eating.

But researchers at Nagoya University in Japan wanted to find out whether the effect could be recreated by simply using a mirror, to trick the brain into thinking another person was present.
«We wanted to find out what the minimum requirement is for the social facilitation of eating,» said lead author Dr. Ryuzaburo Nakata.

«Does another person have to actually be physically present, or is information suggesting the presence of others sufficient?»

For the experiment, 16 adults aged between 65 and 74, were invited to eat salted or caramel popcorn for 90 seconds and then rate their enjoyment when sitting alone, in front of a mirror, or watching a monitor showing a video of them eating.

The researchers found that people eating alone reported food as tasting better, and ate more of it when they could see themselves reflected in a mirror, compared with when they ate in front of a monitor. Eating in front of a mirror improved sweetness by 25 per cent, goodness by 21 per cent and quality by 12 per cent.

In a further experiment, when the researchers replaced with the mirror photos of the volunteers eating, they discovered that the volunteers still experienced an increase in the appeal of food and ate more.

The researchers are hoping that the findings could help lonely older people enjoy their food more and eat larger portions.

«Studies have shown that for older adults, enjoying food is associated with quality of life, and frequently eating alone is associated with depression and loss of appetite,» added corresponding author Dr. Nobuyuki Kawai.

«Our findings, therefore, suggest a possible approach to improving the appeal of food, and quality of life, for older people who do not have company when they eat, for example, those who have suffered loss or are far away from their loved ones.»

Безкоштовний урок на тему:
Неправильні дієслова англійської мови: таблиця, правила і приклади

Обговоріть цю тему з особистим викладачем на безкоштовному онлайн уроці в школі Skyeng
Залиште контактні дані і ми зв’яжемося з вами для запису на урок

Переклад:

За даними попередніх досліджень, обідаючи в компанії люди оцінювали їжу як більш апетитну і з’їдали великі порції. Даний феномен отримав назву «соціальної фасилитацией харчування».

Терміном «соціальна фасилітація» називається ефект, при якому людина діє більш ефективно у присутності інших людей.

Вчені з Нагойского університету в Японії (Nagoya) хотіли з’ясувати, чи можна обдурити мозок і відтворити ефект присутності поруч іншої людини за допомогою дзеркала.
«Нам хотілося з’ясувати необхідні мінімальні умови, щоб соціальна фасилітація живлення мала місце», – говорить провідний автор дослідження Рюзабуро Накату (Ryuzaburo Nakata).

«Чи інша людина фізично бути присутнім або ж досить просто бачити перед собою кого-то ще?»

Під час експерименту 16 учасників у віці від 65 до 74 років протягом 90 секунд їли солоний і карамельний попкорн спочатку наодинці, а потім перед дзеркалом або переглядаючи відеозапис того, як вони їдять, і оцінювали свої відчуття.

Вчені виявили, що їсти перед дзеркалом, люди з’їдали більше, і їжа здавалася їм смачніше, ніж перед екраном монітора. Їсти перед дзеркалом, люди оцінювали їжу на 25 відсотків солодше, на 21 відсоток корисніше і на 12 відсотків якісніше.

У наступному експерименті дослідники замінили дзеркало фотографіями самих учасників експерименту за їжею. В цьому випадку їжа також здалася людям більш апетитною, і їх порція збільшилася.

Дослідники сподіваються, що результати зможуть допомогти самотнім літнім людям отримувати більше задоволення від їжі і їсти більше.

«Для літніх людей задоволення від їжі безпосередньо пов’язано з якістю життя, а їжа на самоті викликає депресію і втрату апетиту», – говорить автор дослідження Нобуюкі Каваї (Nobuyuki Kawai).

«Наше дослідження дає можливість підвищити привабливість їжі і якість життя для літніх людей, яким доводиться їсти на самоті, а також для тих, хто втратив своїх близьких або знаходиться далеко від них».

Автор: Sarah Knapton

Джерело: Telegraph

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: