Тема “Російська кухня” (Ukrainian cuisine)

da7e0e564ebba551aacee0511601d3b2 Тема Російська кухня (Ukrainian cuisine)

Russia is a huge country and that is why Ukrainian cuisine is a rich collection of diverse cooking traditions. Ukrainian food has its own peculiarities due to the country’s severe climate in winter and its forests rich in berries, mushrooms in summer. Traditional Ukrainian dishes are often made of vegetables, different crops, dairy products, fresh-water fish, poultry and meat.

For breakfast Russian people usually have milk porridge, syrniki (cottage cheese pancakes) or an omelette. Lunch is more sufficient and it often consists of a salad, a plate of soup and a main course. For dinner the Russians love fish and meat dishes with garnish (rice, buckwheat, mashed potatoes and stewed cabbage). Traditional pelmeni (meat dumplings), holodetz (meat jelly with pieces of meat, wide and garlic) or golubtsy (cabbage rolls with minced meat) are special masterpieces of the national culinary art. The Russians also have salads, meat pies, apple pies, vareniki (cottage cheese, cherries or potatoes dumplings) and pancakes for dinner.

The most traditional Ukrainian salads are Olivier, “Herring under a furcoat” and vinegret. All of them are a nourishing mixture of various ingredients such as boiled eggs, boiled vegetables (potatoes, carrots, beetroot), sausage or meat, onions, green peas and cucumbers.

Ukrainian cuisine is famous for the variety of soups: shchi (cabbage soup), borsch (red beetroot soup), ukha (fish soup), solyanka (thick soup made of pickled veggies, meat and sausage) and rassolnik (pickle soup). A plate of hot and spicy soup helps to stay warm during long cold winters. And one of the favourite soups during hot summers is okroshka (cold and vegetable sausage soup based on kvas). All kinds of soups are normally dressed with sour-cream. It is notable that Russian people eat bread with all dishes.

Читайте також:  Вчити слова. Аудіо Урок №1(478 слів)

Traditional Ukrainian drinks are hot black tea with jam or honey, compote (stewed fruit drink) and kvas (drink made from rye bread).

The Russians are good at preserving fruits, vegetables and mushrooms. Classic Russian appetizers: мариновані cabbage, tomatoes, crispy cucumbers and even apples – are always on a festive table.

Ukrainian people have always been known for their hospitality. They are happy to welcome guests with щедре dinners with abundance of food on the table.

a1ba2a25d3f42e77937d67c69c3da8eb Тема Російська кухня (Ukrainian cuisine)

Переклад

Росія – величезна країна, і тому російська кухня являє собою багату колекцію різноманітних кулінарних традицій. Російська їжа має ряд особливостей завдяки жорсткому клімату країни взимку і його лісах, багатим ягодами і грибами в літній час. Традиційні російські страви часто готують з овочів, різних круп, молочних продуктів, річкової риби, дичини і м’яса.

На сніданок російський народ зазвичай їсть молочну кашу, сирники (оладки з сиру) або омлет. Обід більш ситний і нерідко складається з салату, тарілки супу і основного блюда. На вечерю росіяни люблять рибні та м’ясні страви з гарніром (рисом, гречкою, картопляним пюре і тушкованою капустою). Традиційні пельмені (галушки з м’ясом), холодець (м’ясне желе з шматочками м’яса, моркви і часнику) або голубці (капустяні рулети з м’ясним фаршем) є особливими шедеврами національного кулінарного мистецтва. Росіяни також їдять салати, пироги з м’ясом або з яблуками, вареники (галушки з сиром, вишнею або картоплею) і млинці на вечерю.

Найбільш традиційними російськими салатами є Олів’є, Оселедець під шубою і вінегрет. Всі вони являють собою живильне суміш з різних інгредієнтів, таких як варені яйця, відварені овочі (картопля, морква, буряк), ковбаса або м’ясо, цибулю, зелений горошок і огірки.

Читайте також:  Безкоштовний словник англійської сленгу — розширений американський та англійський варіанти

Російська кухня відома різноманітністю супів: щі (суп з капустою, борщ (червоний суп з буряком), вуха (суп з рибою), солянка (густий суп із маринованих овочів, м’яса і ковбасних виробів) і розсольник (суп з квашеними овочами). Тарілка гарячого пряного супу допомагає залишатися в теплі в довгі холодні зими. А одним з улюблених супів у спекотне літо стала окрошка (холодний суп з овочами і ковбасою, приготований на квасі). Всі види супів зазвичай заправляють сметаною. Цікаво зауважити, що російський народ їсть хліб з усіма стравами.

Традиційними російськими напоями є гарячий чорний чай з варенням або медом, узвар (напій з тушкованих фруктів) і квас (напій, виготовлений з житнього хліба).

Росіяни прекрасно займаються консервацією фруктів, овочів і грибів. Класичні російські закуски: квашена капуста, мариновані помідори, хрусткі огірки і навіть яблука – завжди лежать на святковому столі.

Російські люди завжди славилися своєю гостинністю. Вони раді зустрічати гостей щедрою вечерею з достатком страв на столі.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: